петък, 3 октомври 2014 г.

Божествени мъфини с ябълки и моркови


Няма човек, който да ги е пробвал и да не се е влюбил в тях. 
Дори моят съпруг, който не обича сладко, си ги хапва и затова често ги правим в нас, разбира се аз не прекалявам със захарта :)
Рецептата баба ми беше видяла от предаването на Иван Звездев, взех я от нея и не минава и седмица без да ги направя.

ПРОДУКТИ

за 12 мъфинчета

2 яйца
80 грама кафява захар /1 кафена чашка/ - ако обичате по-сладко, увеличете захарта.
100мл олио
1 ампулка ванилия или 2 прахчета

1 равна чаена лъжичка сода
1 пълна чаена лъжичка канела - ако не обичате, пропуснете я
150гр брашно /1 чаена чаша/ - оригиналната рецепта е без какао и рожков, но ако искате може                                                        да добавите за по-силен аромат - тогава вземете чаена чаша,                                                            слагате какао/рожков по ваш вкус и допълвате догоре с                                                                      брашното. Т.е. част от грамажа за брашното го заместваме с                                                              какао/рожков.

1 голям морков - аз си го премерих 130 грама
1 средна ябълка - и нея премерих преди да я обеля и беше 150 грама

по желание може да добавите и шепа нарязани ядки, най-хубаво става с орехчета.


Разбивате на пухкав крем яйцата и захарта. Добавяте и ванилията и олиото и отново разбивате.


Морковът нарендосвате на ситното ренде, ябълката нарежете на малки кубчета.
Тя не се рендосва, тъй като ще й изтече сокчето, а така го запазваме.
Най-лесно е да се нареже ябълката на филийки, след това - на лентички и оттам - на кубченца.





Сухите съставки - канела, сода и брашно
 /брашно с какао/ се пресяват в една купа и към тях се изсипват морковът и ябълковите кубченца. Объркваме с виличка, за да се омесят хубаво с брашното.






След това внимателно изсипваме тази смес при яйчената и отново хубаво разбъркваме с виличка или шпатула.
Сега е моментът да добавите накълцаните ядки.







Оставяме сместа да отпочине за 5 минути, като през това време си подготвяме формичките, в които ще печем и леко ги омазняваме. 





Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 25 минути.
Проверяваме с клечка дали са готови.
Изключваме фурната, отваряме вратата леко и изчакваме няколко минути преди да ги извадим.
Винаги, когато правите нещо със сода, не бързайте да вадите от фурната, за да не спаднат бухналите форми.

Бон Апети :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар